Din grafiska profil ser till att ditt varumärke upplevs och presenteras på rätt sätt i alla kanaler. Gör såhär för att behålla igenkänningen och bygga värde.
Varumärkesplattform, grafisk profil, tonalitetsguide, mallar… Listan med alla de stöddokument vi skapar när vi bygger varumärken kan verka både lång och komplicerad. Dokumenten fungerar som den gyllene regeln för hur ditt varumärke ska presenteras för att bygga värde och igenkänning. De skapas fortfarande oftast i pdf format och hamnar sen på en lagringsplats i molnet där de kan delas med andra. Men ju längre tiden går desto mer digitalt damm riskerar att landa ovanpå. När var senaste gången du öppnade din grafiska profil?
Pdf:erna används oftast av en mindre grupp människor som först lär känna dem ut och in. Men efter en tid så börjar oftast experimenten med nya layouter och stilar. De har ju sett samma sak så många gånger. Det är något, både för oss som arbetar med kommunikation för andra, men även för företag som gör sin egen kommunikation, att komma ihåg: Vår kontakt med vårt eget arbete är ofantligt mycket större än det kunden kommer i kontakt med. Det är just därför det är så viktigt att vi behåller enhetligheten i varumärket och följer våra egna riktlinjer, även när det känns tråkigt.
Med det sagt är varumärken inte statiska utan föränderliga, men igenkänningen måste finnas där. Så fort varumärken släpps ut i det vilda så börjar de leva och alla principer som har satts kan testas genom ex. A/B testning av material. Varumärken går också igenom cykler och logotyper har exempelvis en medellivslängd på 10 år. Men det finns fler delar av ditt varumärke som kanske behöver uppdateras innan årtiondet är slut. Det kan vara en layoutstil som inte längre fungerar eftersom den inte drar trafik, eller en ny produkt som drastiskt ändrar din målgrupp. Då behövs en ny tolkning, eller ibland en helt ny profil.
Finns det då något som kan hjälpa oss att hålla i varumärket och samtidigt se till att alla stakeholders vet hur och varför kommunikationen ser ut som den gör? Svaret stavas riktlinjer och tillgänglighet. Desto bättre vi är på att visa vägen på hur vi ska se ut idag, men även imorgon när en uppdatering har gjorts, desto lättare är det för alla att förstå.
Tillgänglighet i detta fall stavas en digitala dynamisk varumärkesplattform. I dagsläget finns flera plattformar där du kan skapa ditt företags visuella riktlinjer och samla de i en enda länk. Där kan du lägga in filer för nedladdning (hejdå pixeliserade logotyper), visa exempel och skriva förklaringar. Förutom externa leverantörer så finns ett tredje alternativ, att lägga upp dem på din egen hemsida. Fördelen är att de kan uppdateras vid behov och att din nyanställda medarbetare inte behöver undra om filen v.1.4-final-final verkligen är den senaste versionen av den grafiska profilen.
Den enda frågan du behöver ställa dig är hur mycket av din profil vill du visa externt och vad som bara ska finnas för intern beskådning. Starka varumärken har ofta en intern och extern profil som korrelerar. Med det sagt, så förlorar man ofta inte på att dela med sig av just den generella informationen, den som ska skapa igenkänning. Det är inte delarna i profilen i sig som är nyckeln utan vad du gör med dem! Vissa delar ska däremot såklart endast delas internt och den möjligheten finns självklart kvar med lösenordsskyddade filer eller delning som endast sker till personer med rätt företagsmail.
Tänk över vilka delar endast dina medarbetare eller de som sköter din kommunikation behöver och vilka delar som är användbara för andra leverantörer/press/partners. Ofta blir uppdelningen ganska tydlig: att ha logotyper i vektorformat, pressbilder och färgkoder lättillgängliga för alla är en win/win, men lämna dina layoutmallar och licensierade typsnitt bakom låsta dörrar. Vill du kika på hur vi har gjort för oss själva? Spana in det här ↗
Ser ditt varumärke (fortfarande) ut som det borde? Hör av dig till Linda så bjuder vi på en kopp kaffe och ser om din design fortfarande bygger värde.